Klima naprave

Klima naprave postajajo vedno bolj popularen način ogrevanja ali ohlajanja zraka v bivalnem prostoru. Primerne so tako za majhna stanovanja, saj ne zasedejo veliko prostora, z več klimatskimi napravami pa lahko manipuliramo temperaturo ozračja tudi v večjih prostorih.

Klima naprave delujejo na principu toplotne črpalke. S spreminjanjem agregatnih stanj plinov, ki se nahajajo v sistemu odvzemajo ali oddajajo temperaturo. Prednost omenjenih naprav je predvsem energetska učinkovitost, saj je izkoristek zelo velik. Novejše klime z regulacijo obratov kompresorja dosegajo razmerje vložene energije in izdane grelne ali hladilne moči skoraj 1:4.Ločimo jih glede na energetsko učinkovitost v sedem razredov od A do G, najbolj učinkovit je razred A.

Pri izbiri moramo biti pozorni predvsem na velikost prostora katerega želimo hladiti oziroma ogrevati. Smiselno je izbrati večji prostor, saj z tem lahko zrak prenesemo tudi v sosednje prostore. Klimatsko napravo montiramo neposredno pod stropom , tako da dosežemo čim večje kroženje zraka, pri tem pa pazimo da zrak ne piha neposredno v ljudi saj je to neprijetno in nezdravo. Izbira primerne moči naprave je zelo pomembna, pri tem nam lahko svetuje strokovnjak. Manipuliranje temperature v več prostorih lahko dosežemo z nakupom več klima naprav povezanih z eno zunanjo enoto. Če nam resno primanjkuje prostora obstajajo tudi prenosne klima naprave katere enostavno postavimo v prostor, odvodno cev napeljemo k priprtem oknu ali vratom in zadevo vključimo v omrežje.

Tu velja omeniti da je bolje če v našo investicijo vložimo več sredstev in se odločimo za nakup bolj znanih proizvajalcev, kot so npr. klime Panasonic itd. Saj z svojim razvojem ter energetsko učinkovitostjo prednjačijo pred konkurenco.

Pred nakupom je najbolje da se posvetujete s prodajalcem, ki vam bo podal ustrezne informacije o trenutnem stanju na trgu, primerni napravi za vaš dom ter ustrezni vgradnji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *